Zioła organiczne do Twojej kuchni
Samo zdrowie w kuchni i w ogrodzie – zioła organiczne
Pachnące zioła są łatwe w uprawie i można je samemu wyhodować od ziarenka
Każdy kucharz gotujący zdrowo dla siebie i rodziny zastanawia się często czy zioła kupione w doniczkach są faktycznie takie zdrowe. Rosną o wszystkich porach roku, a często posiadają nawet ten nienaturalnie intensywny, jasnozielony kolor. Nie mówiąc o tym że często nie da się ich utrzymać dłużej niż 2 tygodnie przy życiu (zwłaszcza bazylię). Jeśli wyhodujemy zioła organiczne samemu, mamy pewność, że są w 100% zdrowe. Dzięki uprawie od ziarenka w naszych domowych (a raczej parapetowych) warunkach zioła uzyskują odporność na zmiany temperatury i nasłonecznienia, dzięki czemu są bardziej trwałe niż te szklarniowe pędzone produkty które kupimy gotowe. Warto uprawiać zioła samemu także dla tej satysfakcji, jaką mamy z uzyskania ich od małego nasionka do pachnących zbiorów. I ten zapach, jaki się roznosi, gdy tylko ich dotkniemy, sprawia że uprawa ziół jest zajęciem wyjątkowo przyjemnym.
Zioła BIO, dostępne w naszym sklepie, są nasionami w 100% organicznymi, pochodzą z ekologicznego, certyfikowanego gospodarstwa, więc od samego początku mamy pewność co używamy w naszej kuchni.
Ulubione zioła w polskiej kuchni to pietruszka i szczypiorek – żaden dom nie obejdzie się bez ich dodatku do zupy czy twarożku, ziemniaków, kotletów i omletów.
Bazylia – coraz popularniejsza do makaronów i innych dań kuchni śródziemnomorskiej – można z niej zrobić pesto. Mając własną wyrośniętą bazylię uzyskamy pesto tak smaczne i świeże, że lepszego nie dostaniemy w żadnym sklepie.
Dodatkowo, rada dla tych, którzy mają w domu niejadki – dawanie dzieciom do powąchania bazylię, pietruszkę czy tymianek, na przykład przy okazji ich podlewania lub zbierania, pobudza ich łaknienie…
Uprawa ziół organicznych jest świetną zabawą dla dużych i małych ogrodników, także czekają nas same korzyści!